İbrahim Bozkıl
Köşe Yazarı
İbrahim Bozkıl
 

Doğanın Şifası

Değerli Okurlarımız Merhaba. Doğanın şifası köşemizde bu haftaki konumuz;Enginar Enginar, çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Son derece besleyici olan enginar aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve kanser, kolesterol, diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar. Ayrıca uzun zamandır karaciğere ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle özellikle Hepatit ve karaciğer hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Enginar en çok yemeği yapılarak tüketilir. Fakat, enginar hapı, sirkesi, çayı ve suyu da farklı yararları olan ürünlerdir. Vitamin ve mineral deposu olan enginarın, birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Demir açısından zengin olan bu besin, özellikle anemi gibi kansızlık problemlerinin çözülmesinde etkilidir. Lifli yapısından kaynaklı sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu nedenle kabızlık, şişkinlik gibi durumların giderilmesini sağlar. Antioksidan etkisinden dolayı, kan basıncını düzenler. Kötü kolesterolü düşürerek, kalp sağlığının korunmasını sağlar. Yapısında bulunan potasyum ve sodyum ile tansiyonu dengeler. Kalorisi düşük bir besin olduğu için kilo verme ya da var olan kiloyu korumada faydalıdır. Aynı zamanda kişiye tokluk hisside verir. Sadece karaciğerdeki değil, vücuttaki tüm toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Sigara kullanan kişilerin vücutlarındaki nikotin miktarını düşürmede etkilidir. Aynı zamanda hamileler içinde oldukça yararlıdır. Gebelik döneminde oluşan gaz, mide yanması gibi sorunları en aza indirger. Enginarın idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin enginar tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca karaciğer ve safra kesesinde problem olan kişilerin aşırı enginar tüketmemesi önerilir. Aynı zamanda karın ağrısı, hazımsızlık ve ishal gibi durumlara da yol açabilir. Eskil Lokman Hekim Aktar iş yerimizde Enginar ve çeşitlerine dair herşeyi bulabilirsiniz. Hastalık size Gelmeden Siz Şifahanemize gelin. Haftaya tekrardan okunmak dileğiyle,Hoşçakalın.
Ekleme Tarihi: 09 Haziran 2022 - Perşembe

Doğanın Şifası

Değerli Okurlarımız Merhaba.
Doğanın şifası köşemizde bu haftaki konumuz;Enginar Enginar, çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Son derece besleyici olan enginar aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve kanser, kolesterol, diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar. Ayrıca uzun zamandır karaciğere ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle özellikle Hepatit ve karaciğer hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Enginar en çok yemeği yapılarak tüketilir. Fakat, enginar hapı, sirkesi, çayı ve suyu da farklı yararları olan ürünlerdir. Vitamin ve mineral deposu olan enginarın, birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Demir açısından zengin olan bu besin, özellikle anemi gibi kansızlık problemlerinin çözülmesinde etkilidir. Lifli yapısından kaynaklı sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu nedenle kabızlık, şişkinlik gibi durumların giderilmesini sağlar. Antioksidan etkisinden dolayı, kan basıncını düzenler. Kötü kolesterolü düşürerek, kalp sağlığının korunmasını sağlar. Yapısında bulunan potasyum ve sodyum ile tansiyonu dengeler. Kalorisi düşük bir besin olduğu için kilo verme ya da var olan kiloyu korumada faydalıdır. Aynı zamanda kişiye tokluk hisside verir. Sadece karaciğerdeki değil, vücuttaki tüm toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Sigara kullanan kişilerin vücutlarındaki nikotin miktarını düşürmede etkilidir. Aynı zamanda hamileler içinde oldukça yararlıdır. Gebelik döneminde oluşan gaz, mide yanması gibi sorunları en aza indirger. Enginarın idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin enginar tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca karaciğer ve safra kesesinde problem olan kişilerin aşırı enginar tüketmemesi önerilir. Aynı zamanda karın ağrısı, hazımsızlık ve ishal gibi durumlara da yol açabilir. Eskil Lokman Hekim Aktar iş yerimizde Enginar ve çeşitlerine dair herşeyi bulabilirsiniz. Hastalık size Gelmeden Siz Şifahanemize gelin. Haftaya tekrardan okunmak dileğiyle,Hoşçakalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.