Mehmet Ali Mayda
Köşe Yazarı
Mehmet Ali Mayda
 

Altın ve doların günümüzdeki yeri!

 Dünyadaki bütün paralar 1944 yılında dolara endekslenmiş ve dolar da altına endekslenmiştir ve bu sayede bütün ülkelerin ekonomisi ABD ekonomisine endekslenmiş olup ABD ekonomisinin kötü gitmesi elinde dolar olan herkesi mutsuz edecektir, bu demektir ki ABD bu sayede kendini garanti altına almış durumdadır. Dolayısı ile Amerika'da görülecek bir %10'luk enflasyon, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere bu ülkelere enflasyonun yansıması % 100 ve üzeridir göstergeler her ne kadar bunun altını gösterse de gerçek enflasyon %100 ve üzeridir. Altın:  Dünyadaki tek gerçek para birimi altındır ve bunun ölçü birimi onstur. Gelelim hesaplama yöntemine yani 1ons=31,10 gram altına eş değerdir. Buna göre örnek verecek olursak ons şuan 1720/31,10=55,305 USD yani altının bir gramı 55.30 dolardır. Gelelim gram fiyatını çıkarmaya; bu oranı dolar fiyatı ile çarparız 55.30x18,00=995,40 (dokuz yüz doksan beş lira kırk kuruştur).  Özetleyecek olursak altının gramı hem dolar hem de ons yükselirken artış gösterir yani dolar yüzde 2 yükseldi ons yuzde3 yükseldi ikisinin yükseliş toplamı olan altının gram fiyatı yüzde 5 yükselmiş olur bu oran düşerken de aynıdır. gelelim onsa; altının ons fiyatının iniş ve çıkışı bir çok şeyden etkilenen karmaşık bir yapıya sahiptir ve en çok ilgilendiren ABD ekonomisidir ve bu ülkenin ekonomisi kötüye giderse insanlar altına hücum eder dolar değer kaybettiği için herkes doları elinden çıkarıp altın alır.  Ve en önemli etken ABD'nin dolar basması da altını pahalandıran bir etkendir. Bu yüzden gözümüzü dört açıp ABD ekonomisini takip etmek olacaktır. FED kararları bu yüzden önemlidir FED eğer faiz arttırma politikası uygularsa herkes altını satıp dolar faizine koşacaktır ve bu hareket piyasada altın bolluğuna yol açacak ve altın fiyatını düşürecektir. Bu sebepten dolayı ABD ekonomisinin dünya üzerindeki önemi büyüktür.  Gelelim en önemli etken olan savaş konusuna; Savaş Dünyada ABD'nin dahil olduğu savaşlara dikkat etmek zorundasınız. ABD düzenli olarak savaşan bir ülkedir. Dünyayı kan ağlatmak zorundadırlar ki kendi ekonomileri canlı kalsın.  Eğer savaş olursa piyasalar korkar. Korkan kişiler Amerika'ya ya da diğer ülke bankalarına güvenip faize para yatırmak yerine en güvenli yere yani altına hücum ederler. Örnek verelim ABD Irak'ı işgal etti altın fırladı. Peki sonra ne olacak? ABD Irak'taki altınların tamamını alıp ülkesine götürdü. Bu da altının yine azalmasına neden oldu. Bu tür savaşlar bir petrol iki altın için yapılırlar.  Ortadoğu'da kan durmuyor. Sebebi bu iki şeyin orda bol olmasından kaynaklıdır. Hem altın bol hem de petrol. Öyleyse büyük patron kimse o gidip başı sıkıştığında onlardan bunu er geç alır.
Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2022 - Perşembe

Altın ve doların günümüzdeki yeri!

 Dünyadaki bütün paralar 1944 yılında dolara endekslenmiş ve dolar da altına endekslenmiştir ve bu sayede bütün ülkelerin ekonomisi ABD ekonomisine endekslenmiş olup ABD ekonomisinin kötü gitmesi elinde dolar olan herkesi mutsuz edecektir, bu demektir ki ABD bu sayede kendini garanti altına almış durumdadır. Dolayısı ile Amerika'da görülecek bir %10'luk enflasyon, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere bu ülkelere enflasyonun yansıması % 100 ve üzeridir göstergeler her ne kadar bunun altını gösterse de gerçek enflasyon %100 ve üzeridir.
Altın:  Dünyadaki tek gerçek para birimi altındır ve bunun ölçü birimi onstur. Gelelim hesaplama yöntemine yani 1ons=31,10 gram altına eş değerdir. Buna göre örnek verecek olursak ons şuan 1720/31,10=55,305 USD yani altının bir gramı 55.30 dolardır.
Gelelim gram fiyatını çıkarmaya; bu oranı dolar fiyatı ile çarparız 55.30x18,00=995,40 (dokuz yüz doksan beş lira kırk kuruştur).  Özetleyecek olursak altının gramı hem dolar hem de ons yükselirken artış gösterir yani dolar yüzde 2 yükseldi ons yuzde3 yükseldi ikisinin yükseliş toplamı olan altının gram fiyatı yüzde 5 yükselmiş olur bu oran düşerken de aynıdır.
gelelim onsa; altının ons fiyatının iniş ve çıkışı bir çok şeyden etkilenen karmaşık bir yapıya sahiptir ve en çok ilgilendiren ABD ekonomisidir ve bu ülkenin ekonomisi kötüye giderse insanlar altına hücum eder dolar değer kaybettiği için herkes doları elinden çıkarıp altın alır. 
Ve en önemli etken ABD'nin dolar basması da altını pahalandıran bir etkendir.
Bu yüzden gözümüzü dört açıp ABD ekonomisini takip etmek olacaktır. FED kararları bu yüzden önemlidir FED eğer faiz arttırma politikası uygularsa herkes altını satıp dolar faizine koşacaktır ve bu hareket piyasada altın bolluğuna yol açacak ve altın fiyatını düşürecektir.
Bu sebepten dolayı ABD ekonomisinin dünya üzerindeki önemi büyüktür. 
Gelelim en önemli etken olan savaş konusuna;
Savaş
Dünyada ABD'nin dahil olduğu savaşlara dikkat etmek zorundasınız. ABD düzenli olarak savaşan bir ülkedir.
Dünyayı kan ağlatmak zorundadırlar ki kendi ekonomileri canlı kalsın. 
Eğer savaş olursa piyasalar korkar. Korkan kişiler Amerika'ya ya da diğer ülke bankalarına güvenip faize para yatırmak yerine en güvenli yere yani altına hücum ederler. Örnek verelim ABD Irak'ı işgal etti altın fırladı. Peki sonra ne olacak? ABD Irak'taki altınların tamamını alıp ülkesine götürdü.
Bu da altının yine azalmasına neden oldu. Bu tür savaşlar bir petrol iki altın için yapılırlar. 
Ortadoğu'da kan durmuyor. Sebebi bu iki şeyin orda bol olmasından kaynaklıdır.
Hem altın bol hem de petrol. Öyleyse büyük patron kimse o gidip başı sıkıştığında onlardan bunu er geç alır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.