Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Ağrıların Esaretinden Kurtulun

Omurgaların içerisinde omuriliğin geçtiği kanalın çapı bel , sırt, boyun bölgesinde farklılık gösterir. Bu kanalın çapı %25 daralmışsa hafif, %25-50 daralmışsa orta, % 50 üzeri daralmışsa şiddetli dar kanal (spinal stenoz) adı verilir. Kanal darlığı; yaşla birlikte bağların kalınlaşması, kireçlenmelere bağlı kemik çıkıntılar, bel fıtığı, omurga kırıkları, kemik erimesine bağlı omurgaların çökmesi, tümörler ve ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlara bağlı görülebilir. Dar kanal en çok bel bölgesinde L2-L5 omurlar arası ve boyunda C4-C7 omurları arasında görülür. Dar kanal nasıl oluşur? Omurga ve içindeki yapılar; yani disk, bağlar, kemik yapı, sinirler veya damarların normalden daha fazla genişlemesi ve kanala bası yapması sonucu diğer yapılara kalan alanın daralması ile oluşur. Basit anlatımla içerisinden su akan bir hortum düşünün. Bu hortumun 2-3 yerde üzerine taş koyduğunuzda hortumdan geçen suyun az aktığını ve zorlandığını görürüz. Dar kanalda da benzer durum oluşur. Boyun ağrılarının % 90'ı mekanik kaynaklıdır. Boyun ağrısına kol ağrısı, kolda uyuşma ve karıncalanma, sırt ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlılık eşlik edebilmektedir. En sık görülen nedenler; yanlış duruş veya zorlayıcı hareket sonrası gelişen boyun kas ve bağlarının zedelenmesi (kas zorlanması = servikalstrain) ve boyun kaslarında gelişen tetik noktalar ve gergin kas bantları (myofasial ağrı sendromu) olarak sayılabilir. Boyun eklemlerinde kireçlenme (servikalspondiloz = boyun kireçlenmesi) ve omurgada amortisör görevi yapan disklerin yıpranması ve fıtıklaşması (servikal disk hernisi = boyun fıtığı) boyun ağrılarının önde gelen sebeplerindendir.
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2022 - Perşembe

Ağrıların Esaretinden Kurtulun

Omurgaların içerisinde omuriliğin geçtiği kanalın çapı bel , sırt, boyun bölgesinde farklılık gösterir. Bu kanalın çapı %25 daralmışsa hafif, %25-50 daralmışsa orta, % 50 üzeri daralmışsa şiddetli dar kanal (spinal stenoz) adı verilir. Kanal darlığı; yaşla birlikte bağların kalınlaşması, kireçlenmelere bağlı kemik çıkıntılar, bel fıtığı, omurga kırıkları, kemik erimesine bağlı omurgaların çökmesi, tümörler ve ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlara bağlı görülebilir. Dar kanal en çok bel bölgesinde L2-L5 omurlar arası ve boyunda C4-C7 omurları arasında görülür.
Dar kanal nasıl oluşur?
Omurga ve içindeki yapılar; yani disk, bağlar, kemik yapı, sinirler veya damarların normalden daha fazla genişlemesi ve kanala bası yapması sonucu diğer yapılara kalan alanın daralması ile oluşur. Basit anlatımla içerisinden su akan bir hortum düşünün. Bu hortumun 2-3 yerde üzerine taş koyduğunuzda hortumdan geçen suyun az aktığını ve zorlandığını görürüz. Dar kanalda da benzer durum oluşur.

Boyun ağrılarının % 90'ı mekanik kaynaklıdır. Boyun ağrısına kol ağrısı, kolda uyuşma ve karıncalanma, sırt ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlılık eşlik edebilmektedir.
En sık görülen nedenler; yanlış duruş veya zorlayıcı hareket sonrası gelişen boyun kas ve bağlarının zedelenmesi (kas zorlanması = servikalstrain) ve boyun kaslarında gelişen tetik noktalar ve gergin kas bantları (myofasial ağrı sendromu) olarak sayılabilir. Boyun eklemlerinde kireçlenme (servikalspondiloz = boyun kireçlenmesi) ve omurgada amortisör görevi yapan disklerin yıpranması ve fıtıklaşması (servikal disk hernisi = boyun fıtığı) boyun ağrılarının önde gelen sebeplerindendir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.