Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Ağrılarımı Ne Dindirir ?

Ağrı, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor. Etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde ise psikolojik problemlere yol açıyor. Unutmayın ki, nedeni ne olursa olsun etkin ağrı tedavisi her hastanın en doğal hakkıdır. Gelişen teknoloji ile sağlık alanında ağrı için uygulanabilecek cihaz çeşitliliğini ve verimini artırmıştır. Ağrı, günlük yaşamda en sık görülen yakınmaların başında gelir. Hastaneye başvuru nedenlerinin %80'i baş, boyun, göğüs, karın ve bel ağrılardır. Toplumda hemen hemen herkes hayatı boyunca bir kez evde televizyon seyrederken kanepede ya da ders çalışırken çalışma masasında uyuyakaldığı için boynunda, kollarında ya da belinde yanlış pozisyonda yatmaya bağlı olarak saatler süren bir ağrı yaşamıştır. Ağır bir yükü düzgün bir şekilde kaldırmadığı için günlerce belindeki kas spazmı nedeniyle her hareketi ağrıya neden olmuş ya da ayağı kaydığı için leğen kemiği ve kuyruk sokumu üzerine düştüğünde oluşan travma nedeniyle haftalarca yürürken ve otururken ağrı nedeniyle büyük problemler yaşamış kişilerin sayısı hiç de az değildir. Çekilen bu ağrı, süresi ne olursa olsun kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kısa süreli yaşanan bu ağrıların bizlere yaşattığı sıkıntıları hatırladığımızda bir de bu ağrıları sürekli yaşayan hastaların neler çektiğini düşünün.  Bireyin yaşam kalitesi üzerine bir çok olumsuz etkilerinin olmasının yanısıra, ağrının tedavisi de zor olduğu için Hipokrat (M.Ö. 460-377) “divinum est opus sedare dolarem – 'ağrı dindirmek Tanrı sanatıdır' demiştir. Hastaların hastaneye başvuru nedenlerine bakıldığında ilk sırayı ağrı almaktadır. Apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, kalp krizi, kemik kırığı, yanık vakalarındaki gibi yeni başlayan durumlarda ağrı vücudun bir bölgesindeki doku hasarını gösteren bir bulgu olarak ortaya çıkarken; migren, romatizma, kireçlenme, bel fıtığı, zona, diabetik ayak ve ülseratif kolit, kanser gibi uzun süreli vakalarda ise ağrı başlı başına bir hastalık haline gelir. Ağrı ile mücadele ve altta yatan sorunların temizlenmesi için uzmanların çalışmaları teknolojiyle paralel olarak devam etmektedir. Ağrının fiziksel sorunlardan kaynaklanan kısmı için günümüzde robotik süper indüktif sistem cihazı, yüksek yoğunluklu lazer cihazı, mekanik cihaz uygulamaları gibi birçok yeni teknoloji artık aktif olarak sahada kullanılmaktadır. Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2022 - Perşembe

Ağrılarımı Ne Dindirir ?

Ağrı, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor. Etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde ise psikolojik problemlere yol açıyor. Unutmayın ki, nedeni ne olursa olsun etkin ağrı tedavisi her hastanın en doğal hakkıdır. Gelişen teknoloji ile sağlık alanında ağrı için uygulanabilecek cihaz çeşitliliğini ve verimini artırmıştır.
Ağrı, günlük yaşamda en sık görülen yakınmaların başında gelir. Hastaneye başvuru nedenlerinin %80'i baş, boyun, göğüs, karın ve bel ağrılardır. Toplumda hemen hemen herkes hayatı boyunca bir kez evde televizyon seyrederken kanepede ya da ders çalışırken çalışma masasında uyuyakaldığı için boynunda, kollarında ya da belinde yanlış pozisyonda yatmaya bağlı olarak saatler süren bir ağrı yaşamıştır. Ağır bir yükü düzgün bir şekilde kaldırmadığı için günlerce belindeki kas spazmı nedeniyle her hareketi ağrıya neden olmuş ya da ayağı kaydığı için leğen kemiği ve kuyruk sokumu üzerine düştüğünde oluşan travma nedeniyle haftalarca yürürken ve otururken ağrı nedeniyle büyük problemler yaşamış kişilerin sayısı hiç de az değildir. Çekilen bu ağrı, süresi ne olursa olsun kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kısa süreli yaşanan bu ağrıların bizlere yaşattığı sıkıntıları hatırladığımızda bir de bu ağrıları sürekli yaşayan hastaların neler çektiğini düşünün. 
Bireyin yaşam kalitesi üzerine bir çok olumsuz etkilerinin olmasının yanısıra, ağrının tedavisi de zor olduğu için Hipokrat (M.Ö. 460-377) “divinum est opus sedare dolarem – 'ağrı dindirmek Tanrı sanatıdır' demiştir. Hastaların hastaneye başvuru nedenlerine bakıldığında ilk sırayı ağrı almaktadır. Apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, kalp krizi, kemik kırığı, yanık vakalarındaki gibi yeni başlayan durumlarda ağrı vücudun bir bölgesindeki doku hasarını gösteren bir bulgu olarak ortaya çıkarken; migren, romatizma, kireçlenme, bel fıtığı, zona, diabetik ayak ve ülseratif kolit, kanser gibi uzun süreli vakalarda ise ağrı başlı başına bir hastalık haline gelir.
Ağrı ile mücadele ve altta yatan sorunların temizlenmesi için uzmanların çalışmaları teknolojiyle paralel olarak devam etmektedir. Ağrının fiziksel sorunlardan kaynaklanan kısmı için günümüzde robotik süper indüktif sistem cihazı, yüksek yoğunluklu lazer cihazı, mekanik cihaz uygulamaları gibi birçok yeni teknoloji artık aktif olarak sahada kullanılmaktadır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.