Abdullah Güdendede
Köşe Yazarı
Abdullah Güdendede
 

Omuz Kireçlenmesini Sökelim

Omuz eklemi, omuz başı kemiği ve kürek kemiği tarafındaki yuvanın oluşturduğu bir eklemdir. Bunun dışında köprücük kemiğinin omuz ile oluşturduğu eklem ve kürek kemiğinin göğüs duvarı ile ilişkisi de omuz eklemi kapsamında kabul edilir. Omuz eklemi vücudumuzdaki en fazla hareket edebilme yeteneğine sahip eklemdir. Bu kadar geniş hareket yapabilmesi için eklemi oluşturan kemikleri bir arada tutan bağlar yanında, omuzun hareketleri sırasında yerinde kalmasını sağlayan kasların mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekir. Özellikle döndürücü manşet olarak isimlendirilen bir kas grubu omuz baş kemiğini çepeçevre sararak omuz ekleminin düzgün çalışmasını sağlar. Hayat boyu sürekli bu kaslar çalışır ve aşırı kullanımları söz konusudur. Kireçlenme; eklemi meydana getiren kemiklerin üzerini örten kıkırdak olarak tabir ettiğimiz dokunun aşınması ve kaybedilmesidir. Kıkırdak dokusu eklemin hareketleri sırasında kemiklerin sürtünmesine engel olurken aynı zamanda ekleme gelen yükü taşır. Bu nedenle aşınması durumunda pürüzsüzlük ve kayganlık kaybolduğundan eklemde sürtünme meydana gelir. Bu ağrı, hareket kısıtlılığı yapması yanında zımpara misali sürtünmenin ve aşınmanın artmasıyla sonuçta kıkırdak dokunun tamamen kaybolmasına ve kemik dokunun ortaya çıkarak sürtünmesine neden olur. Omuz ekleminde farklı nedenlerle kıkırdak kaybı oluşabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir: Yaralanma, doğumsal omuz eklemi sorunları, enfeksiyon, omuzda tekrarlayan çıkık ve kaymalar, bazı tümörler, eklem zarı hastalıkları, kemik kanlanma bozuklukları, sinir sistemine bağlı hastalıklar, döndürücü manşetin ileri seviye uzun süreli yırtıkları, bazı ameliyatlar, çıkıklar tekrarlıyorsa dikkat edilmelidir. Kıkırdak kayıpları genellikle ileri yaşlarda görülse de sebebine bağlı olarak farklı yaşlarda da görülebilir. Örneğin omuzda tekrarlayan çıkıklar ya da kemikte kanlanma bozukluklarına bağlı kıkırdak kayıpları daha genç yaşlarda meydana gelebilir. Kıkırdak kaybının en önemli belirtisi ağrıdır. Başlangıçta uzun süreli ve ağır kullanımlar sonrası ağrı oluşurken, kıkırdak kaybı arttıkça istirahatte dahi ağrı oluşmaya başlar. Ağrı dışında hareket kısıtlılığı ve kas gücü kaybı diğer belirtilerdir. Tedavi için yönlendirmelerde zaman kaybetmeden önerilen işlemlere başlamak önemlidir. Koruyucu sağlık yaklaşımı olarak düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek gerekir. Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Ekleme Tarihi: 09 Kasım 2023 - Perşembe

Omuz Kireçlenmesini Sökelim

Omuz eklemi, omuz başı kemiği ve kürek kemiği tarafındaki yuvanın oluşturduğu bir eklemdir. Bunun dışında köprücük kemiğinin omuz ile oluşturduğu eklem ve kürek kemiğinin göğüs duvarı ile ilişkisi de omuz eklemi kapsamında kabul edilir. Omuz eklemi vücudumuzdaki en fazla hareket edebilme yeteneğine sahip eklemdir. Bu kadar geniş hareket yapabilmesi için eklemi oluşturan kemikleri bir arada tutan bağlar yanında, omuzun hareketleri sırasında yerinde kalmasını sağlayan kasların mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekir. Özellikle döndürücü manşet olarak isimlendirilen bir kas grubu omuz baş kemiğini çepeçevre sararak omuz ekleminin düzgün çalışmasını sağlar. Hayat boyu sürekli bu kaslar çalışır ve aşırı kullanımları söz konusudur.
Kireçlenme; eklemi meydana getiren kemiklerin üzerini örten kıkırdak olarak tabir ettiğimiz dokunun aşınması ve kaybedilmesidir. Kıkırdak dokusu eklemin hareketleri sırasında kemiklerin sürtünmesine engel olurken aynı zamanda ekleme gelen yükü taşır. Bu nedenle aşınması durumunda pürüzsüzlük ve kayganlık kaybolduğundan eklemde sürtünme meydana gelir. Bu ağrı, hareket kısıtlılığı yapması yanında zımpara misali sürtünmenin ve aşınmanın artmasıyla sonuçta kıkırdak dokunun tamamen kaybolmasına ve kemik dokunun ortaya çıkarak sürtünmesine neden olur. Omuz ekleminde farklı nedenlerle kıkırdak kaybı oluşabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir: Yaralanma, doğumsal omuz eklemi sorunları, enfeksiyon, omuzda tekrarlayan çıkık ve kaymalar, bazı tümörler, eklem zarı hastalıkları, kemik kanlanma bozuklukları, sinir sistemine bağlı hastalıklar, döndürücü manşetin ileri seviye uzun süreli yırtıkları, bazı ameliyatlar, çıkıklar tekrarlıyorsa dikkat edilmelidir. Kıkırdak kayıpları genellikle ileri yaşlarda görülse de sebebine bağlı olarak farklı yaşlarda da görülebilir. Örneğin omuzda tekrarlayan çıkıklar ya da kemikte kanlanma bozukluklarına bağlı kıkırdak kayıpları daha genç yaşlarda meydana gelebilir.
Kıkırdak kaybının en önemli belirtisi ağrıdır. Başlangıçta uzun süreli ve ağır kullanımlar sonrası ağrı oluşurken, kıkırdak kaybı arttıkça istirahatte dahi ağrı oluşmaya başlar. Ağrı dışında hareket kısıtlılığı ve kas gücü kaybı diğer belirtilerdir. Tedavi için yönlendirmelerde zaman kaybetmeden önerilen işlemlere başlamak önemlidir. Koruyucu sağlık yaklaşımı olarak düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek gerekir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve eskilgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.