Tarımsal sulamada yeni dönem

 Eskilli çiftçiler tarlalarına kurdurdukları güneş enerjisi panellerinden elde ettikleri elektriği, damla ve yağmurlama sulamada kullanarak hem elektrikten tasarruf ediyor hem de yeşil enerji kullanarak doğanın korunmasına katkıda bulunuyorlar.

Eskil ilçesi Mezgitli yaylasında geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Mustafa Mutlu, artan elektrik maliyetleri için çözüm aramaya başladı. Daha önce fuarda gördüğü güneş enerjisini araştıran Mutlu tarlasına güneş paneli kurdurdu.

Panellerden elde ettikleri elektrikle arazilerinde bulunan  kuyudan su çekerek bunu damla sulamada kullanan Mutlu, bu sayede elektrikten yüzde 50 ila 60 oranında tasarruf ediyor.

Mustafa Mutlu bu  yıl yaklaşık 1 milyon TL maliyetle kurduğu paneller sayesinde elektrik tasarrufunun yanında yeşil enerji kullanımıyla doğanın korunmasına da katkı sunuyor.

Kullanmaya başladıkları güneş enerjisi panellerinin sağladığı katkıyı anlatan çiftçi Mustafa Mutlu, "Son yıllarda elektrik enerjisinde maliyetler artmaya başlamıştı. Tarımsal sulamada elektrik enerjisini kullanıyorduk. Bölgemizde yeraltı suları daha derinde olduğu için enerji daha fazla harcanıyordu. Tarımsal sulamada maliyetleri düşürmek için çeşitli araştırmalara girmiştik. Geçtiğimiz yıl düzenlenen tarım fuarında güneş enerjisi panelleri hakkında bilgi edindim. Daha fazla araştırmalar sonucunda sistemi tarlaya kurdurmaya karar verdim. Yaklaşık 1 milyon tl maliyetle sistemi kurduk. Şu anda kendi elektriğimizi kullanıyoruz. Kurduğumuz sistemde henüz artan elektrik satma şansımız yok. Zaten elektriğimiz şimdilik kendimize yetecek durumda. Şu anda günde 7-8 saatlik güneşle istediğimiz verimi alıyoruz. Eskilli tüm çiftçilerimize öneriyorum. Gerçekten elektrik maliyetine ciddi bir katkı sağlıyor " dedi.