Süt üretimi Düşüyor

Eskil’de geçen yıla göre günlük süt üretiminde ki ciddi düşüş, bölgemizde kesime götürülen büyükbaş hayvanlarının çoğunluğunun süt veren inekler olduğunu ortaya koyuyor. Son dönemlerde büyükbaş hayvancılık masraflarında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Süte Ulusal Süt Konseyinin belirlediği tutarın ardından saatler geçmeden yeme zam gelmesi çiftçileri hayvancılıktan daha çok tarıma yönlendiriyor. Çiftçiler süt üretiminde büyükbaş hayvanların yemi için kullandıkları arazilerini, ürünlerini satmak amacıyla kullanmaya yöneldi.

"Çiftçi  daha fazla zarar etmek istemeyip, hayvanları kesime gönderiyor"

Artan giderlerin de etkisiyle son 3 yıldır hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin düzgün para kazanamadığını kaydeden büyükbaş hayvan üreticileri, "Son dönemlerde büyükbaş hayvancılık masraflarında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Yem fiyatları zaten durmak bilmiyor. Süte Ulusal Süt Konseyinin belirlediği tutarın ardından saatler geçmeden yeme zam geliyor. Hayvan Üreticisi zor durumda. Zarar etmektense hayvanlarını kesime gönderiyor. Hayvancılık son 6 ayda ciddi kayıp verdi " dediler.

"2022'de Eskil’de Günlük Süt Üretimi % 16 Düştü”

Ne kadar hayvanın kesime gönderildiğine dair net bir veri olmadığını kaydeden süt üreticilerini, Süt Birliği kayıtlarına göre günlük süt üretiminin 2021 yılında 450 ton, 2022 yılında ise 370-380 ton aralığına düştüğünün netleşmesi doğruluyor. Kayıtlara göre 2022 yılında Eskil bölgesinde günlük büyükbaş süt üretiminde %16 gerileme olduğu ortaya çıktı.

"Çiftçi Süt İneğini Satıp Ektiği Arazide ki Ürünü Tüccara Veriyor”

Eskil bölgesinde 2021 yılı sonuna kadar oldukça iyi kazanç elde ettiklerini dile getiren süt üreticileri, “ 2021 yılı sonlarından itibaren yem fiyatlarında akıl almaz bir şekilde yükseliş ortaya çıktı. Süte verilen zam daha uygulamaya geçmeden yem fiyatları zamlanıyordu. Üretici daha önce kendi arazisini kendi hayvanına yem yapmak için ekiyordu. Artık süt üretiminde ki para kazancı düşünce, süt üretimi için ayırdığı hayvanını kesime gönderip, ektiği arazide ki ürününü tüccara satmaya başladı. Eğer yem fiyatları ve masraflar bu şekilde giderse süt üretiminde düşüş devam edecek” denildi.