Süt Hayvancılığında ibre tersine mi döndü?

Özellikle yem fiyatlarının zirve yaptığı ve sütün para etmediği yaz aylarında vatandaş büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başlamıştı.  Son günlerde süt fiyatlarında ki iyileşme ve yem fiyatlarındaki dalgalanmanın az olması, süt üreticiliğini tekrar eski günlerine çevirmeye başladı. Yaz aylarında 20 bin tl’ye kadar düşen büyükbaş hayvan fiyatlarının şu anda 50 bin tl’nin üzerine çıktığı iddia ediliyor.

Eskil’de geçen yıla göre günlük süt üretiminde ki ciddi düşüş, bölgemizde kesime götürülen büyükbaş hayvanlarının çoğunluğunun süt veren inekler olduğunu ortaya koyuyor. Son dönemlerde büyükbaş hayvancılık masraflarında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Süte Ulusal Süt Konseyinin belirlediği tutarın ardından saatler geçmeden yeme zam gelmesi çiftçileri hayvancılıktan daha çok tarıma yönlendiriyor. Çiftçiler süt üretiminde büyükbaş hayvanların yemi için kullandıkları arazilerini, ürünlerini satmak amacıyla kullanmaya yönelmişti.

"Büyükbaş hayvancılıkta ibre tersine döndü"

Son iki aydır süt fiyatında ki iyileştirmeler ve yem fiyatındaki sabitleme, büyükbaş hayvancılıkta ibreyi iyileştirme yönünde değiştirdi. Özellikle yaz aylarında 20 bin tl’ye kadar düşen büyükbaş hayvan fiyatları son günlerde 50 bin tl’yi buldu.

"2022'de Eskil’de Günlük Süt Üretimi % 16 Düşmüştü”

Ne kadar hayvanın kesime gönderildiğine dair net bir veri olmadığını kaydeden süt üreticilerini, Süt Birliği kayıtlarına göre günlük süt üretiminin 2021 yılında 450 ton, 2022 yılında ise 370-380 ton aralığına düştüğünün netleşmesi doğruluyor. Kayıtlara göre 2022 yılında Eskil bölgesinde günlük büyükbaş süt üretiminde %16 gerileme olduğu ortaya çıkmıştı.

"Çiftçi Süt İneğini Satıp Ektiği Arazide ki Ürünü Tüccara Veriyor”

Eskil bölgesinde 2022 yılı sonuna yaz aylarına kadar büyükbaş hayvancılığın ciddi zarar ettiğini ifade eden çiftçiler,” Son iki aydır süt oldukça değerlendi. Büyükbaş hayvanlarını üreticiler kesime göndermişti. Şu anda büyükbaş hayvanlar yüzde 100 artış oldu. Şu anda süt üreticileri oldukça iyi duruma geçti ve 2021 yılındaki iyi günlerine tekrar dönmüş durumda” dediler.