Su Kaynakları Kururken Patatese Destek Geldi

Eskil, Sultanhanı bölgesi başta olmak üzere Aksaray'da su kaynakları hızlı bir şekilde azalırken, Aksaray merkezle birlikte; Sultanhanı, Eskil, Ortaköy, Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerine yetiştirme sürecinde suya en çok ihtiyaç duyan bitkilerin başında gelen patatesin destek kapsamında yer alması şaşırttı. Özellikle Eskil bölgesinde ki patates ekibinin tamamen yabancı çiftçiler tarafından yapılması ve patatese destek verilmesi Eskilli çiftçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Eskil bölgesinde ki tarımsal arazilerin bir kısmını, Özellikle Nevşehir bölgesinden gelen çiftçiler kiralayarak patates üretimi yapıyorlar. Üretim aşamasında oldukça fazla suya ihtiyaç duyan Patates nedeniyle yeraltı sularının fazla tüketilmesi, su kaybına ciddi bir etki sağlıyor. Eskilli çiftçiler bölgede su tüketimine neden olan ürünlerin ekilmemesi için çalışma başlatılmasını bekliyorlar.

Aksaray Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden havza bazlı üretim modelinde 2020 üretim sezonunda desteklenecek ürünlere ilişkin yapılan açıklama:

2020 üretim yılında tarım havzalarında desteklenecek ürünlerin belirlenmesi amacıyla istatistiki veriler, ekim nöbeti, iklim, toprak ve topoğrafya, su kısıtı değerlendirilmesi yapılıyor.
Bakanlık tarafından 2017 yılında başlatılan havza bazlı destekleme modeli kapsamında ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi ve sağlığı ile hayvansal üretim açısından önemli buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates, kuru soğan ve yem bitkilerinde mazot, gübre, sertifikalı tohumluk kullanım, fark ödemesi, yem bitkileri, fındık alan bazlı gelir destekleme uygulamaları yürütülmektedir. Her bölgede olduğu gibi bizim bölgemizde de gerekli analiz ve değerlendirmeler yapıldı.