Yoğun sis ve yağışsız dönem

Nüfusunun neredeyse tamamının tarımla uğraştığı bölgemizde, baharlık ürünlerini eken çiftçiler kış aylarının yağışlı geçmesi umuduna girmişlerdi. Aralık ayı kurak geçerken, Ocak ayında da yağıların henüz gelmemesi çiftçileri tedirgin etmeye başladı. Geçtiğimiz yıl  bu günler oldukça kar yağışlı geçerken, bu yıl bölgemizde şimdiye kadar kuraklık hakim sürüyor.  Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan 5 günlük hava tahmin raporlarına göre bölgemizde Pazar gününe kadar yağış beklenmiyor.

 Uzmanlar su kaynaklarının korunması için özellikle yüzde 75-80'i bulan vahşi tarımsal sulamanın tehlikelerine dikkat çekti.

OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK mı var ?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kısa ve uzun vadeli tahminlerinde 10 Ocak tarhine kadar bölgemizde yağış beklenmiyor. , Türkiye'nin büyük bölümünün olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık yaşadığı görülüyor. Küresel ısınma, tarımda yüzde 75-80'in üzerinde vahşi tarımsal sulama kullanımı, baraj-göletler, zirai ilaç kalıntıları, evsel ve sanayi atıklar nedeniyle kirletilmesi gibi nedenlerle tatlı su kaynakları ve göllerin hızla yok olduğu, son yıllardaki yağışların giderek azalmasıyla da büyük bir kuraklık tehdidi yaşandığı kaydedildi.

Bölgemizde ciddi kuraklık var.

İç Anadolu’nun Konya ovasında, yağışların henüz gelmemesi çiftçiyi tedirgin ediyor.

Çiftçi şimdiden ürününü iki kez suladı ve hala beklenen yağışlar gelmedi.

Çiftçiler zor günlerin kendilerini beklediğini ifade ediyorlar.

Konya ovası ile Aksaray arasında kalan yüz binlerce dönüm arazide tarım bu yıl ciddi oranda tehlikeye gireceğe benziyor. Ocak ayının içinde olunmasına rağmen, beklenen yağışlar henüz gelmedi. Baharlık bitki olarak adlandırılan hububatları yeşertebilmek için çiftçiler şimdiden iki kez sulamak zorunda kaldılar.

Bölgede yeraltı sularının hızla çekildiğini dile getiren çiftçiler eğer biran önce çözüm bulunmasa, Konya ve Aksaray arasında kalan yüzbinlerce dönüm arazide tarım ciddi zarara uğrayacak denildi.

Aynı zamanda çiftçilik yapan Eskil Ziraat Odası sekreteri Vedat Belgemen açıklamasında,” Bu sene havalar kurak gittiği için ürünler iki hatta üç kez sulandı. . Her yıl bir su ile ürünleri çıkartıyorduk. Fakat bu yıl ikinci ve üç su verildi. Ve yeraltı suları her senekine nazaran 5-6 metre daha tabana çekiliyor. Bu sene çiftçinin işi zor. Eğer ekinler yağışlı gitmezse bu iki suyla değil, iki su daha vereceğiz. Böyle giderse masraflarımız ikiye katlayacak.  Suların çekilmesinde bizlerinde suçu var. Çok bilinçsiz bir sulama yapıyoruz. Üç saatlik sulamanın yeteceği yerde 5 – 6 saat sulama yapıyoruz. Buda taban suyunun daha fazla tüketilmesine neden oluyor. Çiftçilerimiz bilinçli sulama yaparsa hem yeraltı suyu korunmuş olur, hemde gelecek nesillere miras bırakılmış olur” dedi.