Traktör ve balya makinesi küle döndü

Edinilen bilgilere göre, Selçuk Etli isimli çiftçiye ait traktör ile birlikte balya yapan tarım makinesi, Mezgitli Yaylası'nda balya basımı sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle bir anda alev aldı. Alevlerin kısa sürede büyümesiyle birlikte hem traktör hem de arkasındaki balya makinesi tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.

Yangını fark eden çevredeki vatandaşlar durumu hemen itfaiye ekiplerine bildirirken, olay yerine Eskil Belediyesi ve Eşmekaya Belediyesi’ne bağlı itfaiye araçları sevk edildi. Yangına kısa sürede müdahale eden ekipler, çevreye sıçramasını önleyerek alevleri kontrol altına aldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen, traktör ve bağlı balya makinesi kurtarılamadı.

Yangının çıkış nedeni hakkında henüz net bir bilgiye ulaşılamazken, olayla ilgili olarak jandarma ekipleri tarafından inceleme başlatıldı. İlk belirlemelere göre yangının makinedeki mekanik bir arıza ya da elektrik kontağından çıkmış olabileceği üzerinde duruluyor.

Yangında can kaybı yaşanmaması sevindirici bir gelişme olurken, maddi zararın büyük olduğu belirtildi. Çiftçi Selçuk Etli, yaşadığı üzüntüyü şu sözlerle ifade etti:

“Yıllardır bu işi yapıyorum. Bu tür makineler tarla ortasında durup dururken alev almamalı. Yangının nasıl çıktığını anlayamadık. Bir anda duman yükseldi, sonra alevler sardı. Ne traktör kaldı ne balya makinesi… Hepsi küle döndü.”

Yangının tarla ortasında, hasat sezonunun en yoğun zamanında yaşanması bölgedeki çiftçileri de tedirgin etti. Pek çok çiftçi, kendi makinelerinin bakımını tekrar gözden geçirme kararı alırken, benzer olayların yaşanmaması adına yetkililerin bilgilendirme çalışmaları yapması gerektiği ifade edildi.

Eskil Mezgitli Yaylası’nda meydana gelen bu üzücü olay, tarım sezonunda çiftçilerin karşılaşabileceği riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Tarım makinelerinin periyodik bakımlarının yapılması ve yangın söndürme ekipmanlarının tarlalarda hazır bulundurulması gerektiği uzmanlar tarafından da sık sık vurgulanıyor.