Ekin İçin Acele Etmeyin

Meteorolojik verilere göre bölgemizde yaklaşık 2 haftalık bir süreç içinde de etkili bir yağış beklenmiyor. Toprak hazırlığının yapıldığı ve ekimlerin başlayacağı bu dönemde ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi bir de kuraklık sebebiyle kara kara ne yapacağını düşünüyor.

Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Tarım Danışmanı Vedat Belgemen güzlük ekim döneminin başladığını, Ekim ayının 15'inden itibaren ekimlerin hız kazanacağını belirtti. Toprağın hazırlık durumunda olduğunu, bu süreçte yağışa ciddi ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Belgemen, ekiliş sonrasında da yağış olmaması durumunda düzenli çıkışın sağlanamayacağını ifade etti.

Tohumlarda gerekli çimlenmenin sağlanması gerektiğini dile getiren Belgemen, “Öncelikle özellikle kurak araziye ekin yapacak çiftçimiz biraz daha beklemeli çünkü, bu durumda tohum düzenli çıkış yapmayacaktır. Öte yandan sulu tarım yapılan tarlalarda da havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı yine beklenilmelidir, çünkü sıcak havalarda ekin yeşerse bu kezde sıcaktan dolayı ekinlerde böceklenme olması kuvvetli ihtimal ki bu da ekinlere ciddi zarar verebilir. O nedenle çiftçiliremize bir süre daha beklemelerini öneririm. Önümüzdeki günlerde belli bir yağış alabilirsek, kayıpların telafisi olabilir. Önümüzdeki 1 ay içinde ova yağış almazsa, kışa çok zorlu gireceğiz. Yağışın beklenilen gibi düşmemesi durumunda özellikle kıraç alanlarda ciddi rekolte kayıpları olur. Kıraç alanlarda kuraklığın telafisi pek söz konusu değil." Şeklinde konuştu. haberfark.net