Gerçekten Petrol Var mıydı?

Daha önce petrol çalışması yapılan ve petrol olmadığı gerekçesiyle kapatılan Adana’da ki kuyulardan birinci kalite petrol çıkmasının ardından, gözler bir dönem arama yapılıp tekrar kapatılan kuyulara çevrildi.

1970’li yıllarda Eşmekaya Kanlıca mevkiinde yapılan petrol aramaları yapılmıştı. Yapılan aramalar sonucunda, petrol olmadığı için çalışmalar durdurulmuş ve kuyular kapatılmış. Yıllardır bölge hakkında halk içinde dolaşan söylentiye göre, bölgede yeterince petrol varmış, fakat arama yapanlar petrol yok gerekçesiyle kuyuları kapatmıştı. Adana’da yaşanan olay, “Acaba Eşmekaya’da ki arama çalışmaları hakkında söylenenler doğrumu” sorusunu bir kez daha sorduruyor.

Acaba söylenenler doğru mu? Gerçekten petrol vardı da üzerimi kapatıldı? Yoksa herşey söylentiden mi ibaret, bölgede gerçekte hiç petrol yok mu?...

Eşmekaya Kanlıca mevkiinde 1970’li yıllarda iki farklı kuyuda petrol araması yapılmıştı. Daha sonra çalışmalar petrol olmadığı gerekçesiyle durdurulmuş, açılan kuyular kapatılmıştı. Çalışmalar bittiği günden bugüne sürekli bölge hakkında söylentiler ortaya atılmaktadır. Bölgede yeterince petrol var, fakat olmadığı gerekçesiyle üstü kapatılıyor. Adana’da yaşanan olayda bu söylentinin gerçek olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Gazetemiz 2008 yılında bu konuyla ilgili bir araştırma yapmış ve haber haline getirmiştik.  TPAO’nun 2008 yılında gazetemize yaptığı açıklamaya göre, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Tuz Gölü güneyinde yer alan Eşmekaya Kasabası yakınlarında 1979-1980 yıllarında Eşmekaya-1 ve Eşmekaya 1-A  kuyularını açmıştır. . Eşmekaya-1 kuyusunda 2425 metreye, Eşmekaya 1A kuyusunda 4609 metreye kadar inilmiştir. Bu sondajlar sırasında herhangi bir petrol ve doğalgaz bulgusuna rastlanmamıştır. 1987 ve 1990 yıllarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bölgenin yeraltı yapısını daha iyi tarifleyebilmek için, iki boyutlu sismik veri toplamış bu verileri civarda açılan diğer kuyularda dikkate alarak değerlendirmiş ve yatırımlarını ağırlıklı olarak aramacılık alanında riskin daha düşük olduğu Güneydoğu ve Trakya bölgelerine kaydırma kararı almıştır. Eşmekaya Kasabası civarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı herhangi bir arama ruhsatına sahip değildir. Söz konusu alanda Zorlu ve Arar şirketleri arama ruhsatına sahiptirler. Petrolün yüksek seyreden fiyatları daha önce riskli olarak görülen projelerin yeniden gözden geçirilmesine zaruri hale getirmiştir. Tuzgölü projeleri de bu kapsamda yeniden haklı bir bakış açısı ile değerlendirilmiş ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bu bölgeye yeniden yatırım yapma kararı almıştır. Bu karar çerçevesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arşivindeki verileri yeni yaklaşımlarla yeniden değerlendirerek, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne Tuz Gölü ile Aksaray arasında kalan alanda 3 adet arama ruhsat başvurusu yapmıştır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı söz konusu alanda petrol ve doğalgaz aramacılığının tüm gereklerini eksiksiz olarak yerine getirme azim ve kararlılığındadır” denildi.