7 bin yıllık buğday

Arkeolojik kazılarda tesadüf eseri küp içinde bulunan ve üretime geçirilen 7 bin yıllık Anadolu buğdayı Siyez'den beklenenden daha iyi verim alınmaya başlandı. Çok az su istemesi, düşük maliyet ve bol verim nedeniyle oldukça ilgi çeken buğday çiftçilerin umudu oldu. Yeraltı sularının her geçen gün çekildiği bölgemizde uygulanması durumunda, bölge tarımına ciddi katkı sağlayabilir. 
7 bin yıllık tohumlar boy göstermeye başladı! Çiftçiler çok umutlu: Buğday sorunu kalmayacak
Kayseri'nin Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı. Çiftçilerin büyük verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorunu kapatacağını ve ihraç da edilebileceği söylendi.
Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday tanesi çıktı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.Büyük verim elde edilen hakiki Anadolu buğdayı 'Siyez' Diyarbakırlı çiftçilerinde ilgi odağı oldu. Diyarbakır'ın Sur ilçesi Mermer Mahallesinde ekimini yaparak bölgede ilki başlatan Özkan Yıldırım, diğer buğdaylara göre maliyeti ve bakımı daha az olduğunu ve elde edilen başaklarda 3 kata kadar daha fazla verim verdiğini kaydetti.